Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
436
Egy zárt edénybe propángázt töltöttünk, majd az edény hőmérsékletét 527 C-ra emeltük.
C3H8<-->C3H6+H2
K=1,3*10-3 mol/dm3
Mennyi az egyensúlyi össznyomás és az egyensúlyi koncentrációk, ha a rendszerben 80 % propán van?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Nem véletlenül van megadva az egyensúlyi állandó.

A táblázatos módszer jó, csak jól kell nekiállni.

Azt tudjuk, hogy az egyensúlyi elegy 80 %-a propán. A maradék 20 %-on egyformán osztozik a propén és a hidrogén, akkor azok 10-10 %.

Akkor legyen az egyensúlyi elegy 80x mol propán, 10x mol propén és 10x mol hidrogén.

Most jöhet az egyensúlyi állandó:

`K=([C_3H_6]*[H_2])/([C_3H_8])` = `(10x)^2/(80x)` = `1.3*10^(-3)`

x=0,00104
A koncentrációk a 10x és 80x lesz mol/dm3-ben. Számolj.

Ki lehet számolni a komponenseket, de nekünk csak a 100x kell, ami 0,104 mol/dm3 = 104 mol/m3

és innen lehet, ahogy Csabi számolt, p=6,92 bar.
0