Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika, optika témakör

Főoldal » Középiskola » Fizika
1299
Egy lencse 34,7 cm magas látszólagos képet készít a tőle 0,84 m távolságra lévő 9,0 cm magas tárgyról. Mekkora a lencse fókusztávolsága? Gondolja át, mit jelent a látszólagos kép, milyen a képtávolság!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, Optika
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Mivel a kép nagyított, biztosan gyűjtőlencséről van szó. Egy gyűjtőlencse akkor tud látszólagos képet alkotni, ha a tárgyat a fókuszpontnál közelebb helyezzük el a lencséhez. Ekkor a látszólagos kép a tárggyal azonos oldalon keletkezik.

A képalkotást leíró egyenlet: `1/k+1/t=1/f`, ahol most a `k` képtávolság a látszólagosság miatt negatív.

A képtávolság és a tárgytávolság arányát a kép és a tárgy mérete adja meg: `k/t=-34.7/9`. Innen a képtávolság `k=-34.7/9*0.84=-2429/750m`.

Az előző egyenlet alapján a fókusztávolság: `f=1/(1/k+1/t)=1/(-750/2429+1/0.84)~~1.13m`
0