Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Termokémia

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
372
Mennyi hő szükséges az alábbi folyamatokhoz?
a. 10,0 kg -30,0 °C-os jég => 80,0 °C víz 7,32 MJ
b. 100 tonna -20,0 °C- jég => 100,0 °C gőz 306GJ
cjég: 2,09 kJ/(kgK) cvíz: 4,18 kJ/(kgK)
Lolv: 335 kJ/kg Lforr: 2260 kJ/kg
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
Ez egy kb tizedikes fizikapélda, de nyolcadikosoknak is adják versenyeken.

Legfeljebb öt lépcsője van az ilyen folyamatnak (nézzük hőmérséklet-növekedés irányába):

1. Az anyag felmelegszik az olvasáspontjára. A szükséges hőmennyiség: `Q_1=c_(sz)*m*DeltaT_1`

2. Az anyag megolvad. `Q_2=L_o*m`

3. Az anyag felmelegszik a forráspontjára (az első példa itt véget ér, hiszen csak 80 fokig melegszik). `Q_3=c_f*m*DeltaT_2`

4. Az anyag elforr. `Q_4=L_f*m` (a második példa itt ér véget)

5. Az anyag gőzét még melegítjük. `Q_5=c_g*DeltaT_3`

a,

`Q=m*(c_j*30+L_j+c_v*80)` = ennyi joule-ban

b,

`Q=m*(c_j*20+L_j+c_v*100+L_f)` = annyi, átváltod, hogy nézzen ki valahogy.
0