Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Éterek

702
Írd fel a propanollal konstitúciós izomer éter konstitúciós képletét! Az alábbi forráspontértékek közül melyik a propanolé, és melyik a vele izomer éteré? (8°C, 97°C)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

A konstitúciós izoméria négy izomériát foglal magába. Erről a Wikipédián bőven jól elmagyarázott infót találsz. Én úgy jegyeztem meg a konstitúciós izomériákat, hogy azok az izomériák, amikor ugyanaz a molekulaképlet, de látsz különbséget a molekulán belül.

Azaz a mostani feladatom: a propanol molekulaképletével megegyező képletű étert felírni. Az éter általánosan egy olyan vegyület, amiben van egy oxigén, ami összeköt két szénhidrogén láncot (gyököt). A mostani feladatomnál veszek a bal oldalra egy etilt, jobbra egy metilt. Leellenőrzöm a képletet. Három szén, nyolc hidrogén, egy oxigén. Megvan az izomerem. Hogy nevezem el? Ábécérendben elmondom, hogy mikből áll, és a végére odateszem, hogy „éter”. Azaz, a mi esetünkben etil-metil éter.

A forráspontnál általában a hidrogénhíd kötésekre hivatkozunk. Az tudja növelni a forráspontot. A két vegyület közül pedig csak a propanol tud hidrogénhíd kötést létrehozni (az OH csoportja miatt), azaz a propanolé a magasabb forráspont.
0