Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Híg oldatok

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
363
Mennyi az alábbi vizes oldatok ozmózis nyomása 300 K-en illetve fagyáspontja? Az oldatok sűrűgége 1,00 kg/liter, dTM = 1,86 Kkg/mol
0,0100 M nátrium klorid oldat
0,0100 M alumínium klorid oldat
12,00 pH-jú NaOH oldat
3,00 pH-jú sósav oldat
0,0500 M ecetsav oldat Ks: 1,80 10^(-5)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
Az ozmózishoz a `pi=c*R*T`-t kell használni, a fagyásponthoz pedig a `DeltaT=m*DeltaT_m` képleteket.

A hőmérsékletet kelvinben, a koncentrációt mol/m^3-ben.

Ha az oldatban teljesen disszociáló ionok vannak, azok mindegyikével kell számolni, pl. az alumínium-kloridban 0,01 mol alumíniumion és 0,03 mol kloridion van, ez így 0,04 mol/dm^3

Az erős savnál, bázisnál szintén, a gyenge savnál, pár lehet számolni a disszociációval, de olyan kismértékű, hogy elhanyagolható; ha nagyon akarod, kiszámolhatod, akkor összeadod az ecetsav-molekulát, az acetátiont és a hidrogéniont.

A molalitást ilyen híg oldatoknál veheted egyenlőnel a molaritással, de akár számolhatsz is; kis eltérés lesz.
0