Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Matematikából kellene sűrgő segítség!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
518
Sziasztok nagyon gyorsan elkellene készíteni ezt a 3 feladatot, nagyon hálás lennék és ha adódik akkor személyesen is megköszönném.
Nem ingyen kérném viszont holnapra kellene.
Mellékeltem a feladatot.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matek, sűrgős. Segítsetek
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ez az oldal azért jött létre, hogy "büntetlenül" feltegyél bármilyen házi feladattal kapcsolatos kérdést (legfeljebb ha túl sokat/bunkón/olvashatatlanul írod ki, akkor nem foglalkozunk vele).

a) Álltalában jó megoldáshoz vezet az, hogyha valamilyen formában egyszerűsítjük a feladatot; ha most ennek nekimennénk, akkor egy negyedfokú egyenletre visszavezethető lenne egy másodfokúra, azonban ebből egy ügyes lépéssel még egyszerűbb alakot tudunk csinálni; legyen x²+6x=z, ekkor az egyenletből ez lesz:

z*(z+4)-77=0, ezt a zárójelet már könnyebben ki tudjuk bontani:
z²+4z-77=0, ennek pedig két megoldása van: z₁=-11 és z₂=7. Mivel z eredetileg x²+6x volt, ezért ezeket ezzel egyenlővé kell tennünk:
x²+6x=-11, vagyis x²+6x+11=0, ennek pedig nincs valós megoldása, tehát tévútra vitt.
x²+6x=7, vagyis x²+6x-7=0, ennek már két megoldása van: x₁=-7 és x=1, ezek lesznek az eredeti egyenlet megoldásai is.

b) Ugyanazokkal a lépésekkel ez is megoldható; legyen x²-4x=z, ekkor az egyenletből a z*(z-3)-10=0 egyenletet kapjuk. Próbáld meg innen befejezni.

c) A harmadik egy kicsit trükkösebb; vegyük észre, hogy -11x²+22x=-11*(x²-2x), ekkor az egyenletben két helyen is megjelenik az x²-2x, ez lecserélhető z-re; tehát x²-2x=z, ekkor ezt az egyenletet nyerjük: z²-11z+24=0, ez egy másodfokú egyenlet, amit már meg tudunk oldani, majd a befejezés úgy megy, mint az a)-nál.

Ha így sem sikerül megoldani, segítek még.
0