Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítsetek kérlek! Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
610
Milyen n természetes számok esetén lesz 3n2-2n-8 egy prímszám harmadik hatványa?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Próbáld szorzattá alakítani a kifejezést. Fog sikerülni, abból rájössz, hogy mikor lesz az 3 prím szorzata.

Ha elakadsz, szólj, de írd meg, meddig jutottál.
1

`3n^2-2n-8`
Szorzattá alakítani a legáltalánosabb megoldás az, ha először megkeressük a gyökeit.
A másodfokú kifejezés gyökei a megoldóképlettel ezek:
`n_(12)=(2+-sqrt(2^2-4·3·(-8)))/(2·3)=(1+-sqrt(25))/3`
`n_1=2`
`n_2=-4/3`

Ebből a szorzat alak egyszerűen felírható: `3(n-2)(n+4/3)`
(azért kellett 3-mal szorozni, mert a négyzetes tag együtthatója 3)
`=(n-2)(3n+4)`

Mivel természetes szám n-ek között keressük a megoldást, tehát n nem negatív, ezért a kisebbik tényező az `n-2`, a nagyobbik a `3n+4`.

Ha ez egy `p` prímszám köbe, akkor a szorzattá alakított alakjában benne kell lennie a `p` prímnek három szorzótényezőként is. Ez többféleképpen is lehet:

a) `n-2=1` és `3n+4=p^3`
Ennek a kettőnek a szorzata természetesen `p^3`.
Ekkor `n=3` és `p^3=3n+4=3·3+4=13`, de az nem köbszám, tehát ez nem megoldás.

b) `n-2=p` és `3n+4=p^2`
Ennek a kettőnek a szorzata is `p^3`.

Írjuk fel `p^2`-et kétféleképpen, ezek természetesen egyformák kell legyenek:
`(n-2)^2=3n+4`
Már csak meg kell oldani ezt a másodfokú egyenletet, kijön belőle két megoldás. Az egyik jó lesz (magyarul az az `n-2` tényleg prímszám lesz), a másik nem, mert negatív szám lenne a prím. (Nem részletezem, vezesd le.)

c) eset nincs, mert `p`-nek csak 1 és önmaga az osztója, ha prím.
0