Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Keveréses szöveges feladat /8.o./

Főoldal » Általános iskola » Matematika
352
Hány l 30% alkoholhoz adjak 2 l 25°% -os alkoholt, hogy 32% alkoholt kapjak?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
#matematika, #keveréses, #keverésesfeladat
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Szia!

x liter 30%-os alkoholban (0,3x) liter tiszta alkohol van.
2 liter 25%-os alkoholban pedig van 0,5 liter tiszta alkohol van (1 literben van 0,25 liter, akkor 2 literben a kétszerese!)
Végül összeöntés után: lesz (x+2) liter alkohol amiben (x+2)×0,32 liter alkohol lesz.

De a tiszta alkoholokra felírható:
(0,3x+0,5)=(x+2)×0,32, innen 0,3x+0,5=0,32x+0,64, rendezve mindkét oldalt x-re negatív értéket kapunk: x=(-7) liter jön ki, ami nem értelmezhető, így itt nincsen megoldás!
1

A töménységnek a keveréssel 25-30% közé kellene esnie, azért nincs a feladatnál megoldás! :)
1