Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika, dinamika anyagrészben lenne szuksegem segítségre. Válaszokat koszonom elore!

Főoldal » Középiskola » Fizika
1258
Három összekötött test nyugszik az asztalon. A jobb szélsőt húzni kezdjük 8,58 N erővel. A középső és a bal szélső test között 4,73 N erő hat. Mekkora a rendszer gyorsulása m/s2-ben, ha a jobb szélső test tömege 1300 g, a középsőé pedig 2,2 kg? (A kötél nyújthatatlan.)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, dinamika
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Az ilyen feladatoknál az a kulcs, hogy a három test gyorsulása egyforma (hisz nem nyúlik a kötél).

Legyen a gyorsulás `a`, a bal szélső test tömege `m_3`.

`m_1=1300\ g="1,3"\ kg`
`m_2="2,2"\ kg`

`F_1 = "8,58"\ N`
`F_3 = "4,73"\ N`

A jobb szélsőre ható erő valójában az összekötött 3 testre, mint egy szem nagy testre hat:

`F_1 = (m_1+m_2+m_3)·a`
`"8,58"\ N = ("1,3"\ kg+"2,2"\ kg+m_3)·a`

A középső és bal szélső közötti erő mindkettőre hat, de most ebből az az érdekes, hogy ez az erő húzza (gyorsítja) a harmadik testet:

`F_3=m_3·a`
`"4,73"\ N = m_3·a`

Ez a két egyenletünk van, benne két ismeretlen, megoldható. Fejezd be.
0