Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
377
Megoldás kellene a csatolmányhoz sürgős.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`lim_(x->0)ln(1-8/3x)/x`

Ha beírom a nullát `0/0` jön ki, tehát L'Hôspital-szabály:

`lim_(x->0)ln(1-8/3x)/x=lim_(x->0)(ln(1-8/3x)')/(x')`

`ln(1-8/3x)'=1/(1-8/3x)*(-8/3)=1/((3-8x)/3)*(-8/3)=3/(3-8x)*(-8/3)=-8/(3-8x)`

`x'=1`

`lim_(x->0)((-8/(3-8x))/1)=lim_(x->0)(-8/(3-8x))=`

`=-8/(3-8*0)=-8/3`
0