Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Trigonometria alapfeladat levezetése

Főoldal » Középiskola » Matematika
1684
Egy paralelogramma területe 169,71 cm2, az átlók hossza 16 cm és 30 cm. Mekkorák a paralelogramma oldalai?

Valaki le tudná vezetni ennek a feladatnak a megoldását?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
feladat, Terület, Kerület, Matematika, paralelogramma, trigonometria, átló, hosszúság
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A paralelogramma átlói felezik egymást, tehát 4 olyan háromszögre bontják a síkidomot, ahol két oldal hossza 8 és 15 cm. Legyen ezek hajlásszöge (vagyis a hegyesszög) α, tehát két olyan háromszögünk van, amelyben a 8 és 15 cm-es oldalak α szöget zárnak be egymással, ezek összterülete 2*((8*15*sin(α))/2)=120*sin(α) cm². A másik két háromszögben az oldalak hajlásszöge 180°-α, így azok összterülete 2*(8*15*sin(180°-α))/2=120*sin(180°-α) cm². Ezek összege adja a paralelogramma területét, tehát 120*sin(α)+120*sin(180°-α) a paralelogramma területe, ennek 169,71 cm²-nekk kell lennie, tehát:

120*sin(α)+120*sin(180°-α) = 169,71. Szerencsére azt tudjuk, hogy sin(α)=sin(180°-α), ezért ez lesz az egyenletből:
120*sin(α)+120*sin(α) = 169,71, tehát
240*sin(α) = 169,71, erre
sin(α)=169,71/240=0,707125, erre pedig α=~45° adódik.
Innen már csak két koszinusztétel kell az oldalak kiszámításához.
0