Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek feladatban segítség?

Főoldal » Középiskola » Matematika
610
Egy építkezéshez 30 tonna anyagot kell kiszállítani. A szállításhoz a megrendeltnél 2 tonnával kisebb teherbírású tegerautókat küldtek, de 4-gyel többet, így a szállítást időben elvégezhették. Hány teherautó végezte a szállítást és hány tonnásak voltak?

El tudnátok magyarázni? Nem értem hogyan kéne, mert 2 ismeretlen van, a teherautó tömege és annak teherbírása...kérlek segítsetek.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
#matek, #szöveges feladatok #munka #házi feladat
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`{(x_"darab" * y_"tonna" = 30),
((x + 4)_"darab" * (y - 2)_"tonna" = 30):}`

`x * y = (x + 4) * (y - 2)`
`cancel(x * y) = cancel(x * y) - x * 2 + y * 4 - 4 * 2`
`-x * 2 + y * 4 - 8 = 0`
`x = (y * 4 - 8) / 2 = y * 2 - 4`

`x * y = 30`
`(y * 2 - 4) * y = 30`
`2 * y^2 - 4 * y - 30 = 0`

`Delta = b^2 - 4 * a * c = -4^2 - 4 * 2 * -30 = 256`
`y_(1,2) = (-b +- sqrt(Delta)) / (2 * a) = (4 +- sqrt(256)) / (2 * 2) = (4 +- 16) / 4`
`y_1 = (4 + 16) / 4 = color(red)5`
`cancel(y_2 = (4 - 16) / 4 = -3)`

`x = 30 // 5 = color(red)6`

Ellenőrzés:
`x * y = 6 * 5 = 30`
`(x + 4) * (y - 2) = (6 + 4) * (5 - 2) = 10 * 3 = 30`
Módosítva: 2 éve
1