Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Érettségis kamat szöveges feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
546
Köszönöm szépen a segítséget! Nagyon sürgős lenne, nagyon nem értem.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matek kamat
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Tegyük fel, hogy az alaptőke A, a tőkésítés után pedig a betett összeg q-szorosára nő:

1. év végén: A*q
2. év végén: (A*q+A)*q=A*q²+A*q
3. év végén: ((A*q²+A*q)+A)*q=A*q³+A*q²+A*q

Ennyiből már talán látható, hogy az összeg tagjai mértani sorozatot alkotnak, ahol az első elem A*q, a sorozat hányadosa q. Ennek tudatában már lehet számolni; 18.000 forintot tesz be évente, tehát A=18.000, évi 6%-os kamatra, tehát q=1,06, 41 évig gyűjtöget (azért 41, mivel már a 2006-os év végén megtörténik a tőkésítés), tehát n=41, innen már csak annyi a dolgod, hogy használod a mértani sorozatra vonatkozó összegképletet.

A második feladatnál is ugyanez a helyzet annyi különbséggel, hogy q=1,005 és n=41*12=492.
0