Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika, hőtan

Főoldal » Középiskola » Fizika
373
Az 1250°C hőmérsékletűre felhevített 1,2 kg tömegű acélabroncsot, megmunkálása után 20°C hőmérsékletű vízzel próbálták lehűteni. A víz felforrt, és eredeti tömegének 8 %-a elpárolgott. Mekkora tömegű hűtővízet használtak? A veszteségtől eltekintünk. A víz fajhője 4,2 kJ/kg∙K, forráshője 2260 kJ/kg, az acél fajhője 470J/kg∙K.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, hőtan
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Először számoljuk ki, hogy mennyi hőt veszít az acélabroncs a lehűlés során:

Q_acél = m_acél * c_acél * (T_felhevített - T_lehűtött)

Ahol:
m_acél = 1,2 kg (az acélabroncs tömege)
c_acél = 470 J/kg∙K (az acél fajhője)
T_felhevített = 1250 °C (az acélabroncs kezdeti hőmérséklete)
T_lehűtött = 20 °C (az acélabroncs végső hőmérséklete)

Q_acél = 1,2 kg * 470 J/kg∙K * (1250 °C - 20 °C)

Q_acél = 1,2 kg * 470 J/kg∙K * 1230 °C

Q_acél = 721080 J

Az acélabroncs összesen 721080 J hőt veszít le.

Ez a hő leadódik a víznek, amely felforr és elpárolog. Ezzel a párolgással a víz hőmérséklete nem változik, tehát:

Q_víz = m_víz * L_forrás

Ahol:
m_víz = ? (a víz tömege, amit meg kell számolni)
L_forrás = 2260 kJ/kg (a víz forráshője)
Q_víz = 721080 J (az acélabroncs által leadott hő)

Átszámítjuk a Q_víz értékét kJ-ba:

Q_víz = 721080 J / 1000

Q_víz = 721,08 kJ

Felhasználva a forráshő definícióját, ahol Q_víz = m_víz * L_forrás, megkapjuk a víz tömegét:

m_víz = Q_víz / L_forrás

m_víz = 721,08 kJ / 2260 kJ/kg

m_víz = 0,3188 kg

Tehát a megmunkáláshoz 0,3188 kg (vagy 318,8 g) hűtővizet használtak.
0