Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mekkora lesz a nyomás?

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
665
1. Egy palackban 27 bar nyomású, 25°C hőmérsékletű gáz van. Mekkora lesz a palackban maradó nyomás, ha a gáz 76%-át kieresztjük, és a megmaradt gáz hőmérséklete -10°C-ra csökken?

2. Egy gáz nyomása 7,7 · 105 Pa. Mekkora lesz a nyomás, ha a gáz térfogata állandó hőmérsékleten 57%-kal csökken?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, folyadék, térfogat, Gáz, Nyomás, Pascal, hőmérséklet, pa, palack, Gázok állapotváltozásai
1
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
A palackban maradó gáz az eredeti gázmennyiségnek 24%-a, amely a palack térfogatának 24%-át foglalta el. Eszerint a gáz kezdeti állapotának állapothatározói:
p1 = 2,7 MPa
V1 = 0,24 V, ahol V = a palack térfogata
T1 = 298,15 K
Végállapotának állapothatározói:
p2 = ?
V2 = V (1)
T2 = 263,15 K
Az egyesített gáztörvény szerint:

p2 = P1 × V1 × T2 ÷ V2 × T1

Tehát:
p2 = (2,7 MPa × 0,24 × 263,15 K) ÷ (1 × 298,15 K)
[törtként szerettem volna felírni]
p2 = 0,5719 MPa ⇒ 5,719 bar
Módosítva: 2 éve
0