Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika dinamika

Főoldal » Középiskola » Fizika
594
Vízszintes talajra 4 kg tömegű testet helyezünk. A test és a talaj között a csúszási súrlódási együttható 0,2. A testre a vízszintessel 20 fokos szöget bezáró 30 N nagyságúerőt fejtünk ki. Határozzuk meg a súrlódási erőt és a test gyorsulását.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A testre ható erőket a függőleges és vízszintes irányokra bontjuk fel. A függőleges irányban a testre ható erő csak a nehézségi erő, amely a test tömegével és a gravitációs gyorsulással arányos. Tehát a függőleges irányban a testre ható erő:

Ff = m * g

Ahol Ff a függőleges erő, m a test tömege (4 kg), g pedig a gravitációs gyorsulás (9.8 m/s^2).

Ff = 4 kg * 9.8 m/s^2 = 39.2 N

A vízszintes irányban a testre ható erőket nemcsak a szöggel bezárt erő, hanem a talajjal ható súrlódási erő is befolyásolja. A súrlódási erő a csúszási súrlódási együtthatóval és a függőleges erővel arányos. Tehát a vízszintes irányban a testre ható erő:

Fs = µ * Ff

Ahol Fs a súrlódási erő, µ a csúszási súrlódási együttható (0.2) és Ff a függőleges erő (39.2 N).

Fs = 0.2 * 39.2 N = 7.84 N

A súrlódási erő tehát 7.84 N.

A test gyorsulása a második Newton-törvény alapján számítható ki, ami azt mondja, hogy a test gyorsulása egyenesen arányos az alkalmazott erővel és fordítottan arányos a tömeggel.

F = m * a

Ahol F a testre ható erő (30 N), m a test tömege (4 kg) és a a test gyorsulása.

30 N = 4 kg * a

Ebből a test gyorsulása:

a = 30 N / 4 kg = 7.5 m/s^2

A test gyorsulása tehát 7.5 m/s^2.
0