Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Bevétel

Főoldal » Középiskola » Matematika
470
Egy kisebb telefontársaság a havi alapdíjat szeretné megállapítani úgy, hogy a bevétele maximális legyen. Azt tapasztalták, hogy havi 6000 Ft-os alapdíj esetén 1500 előfizetőjük van, és minden 100 Ft-os csökkenés átlagban újabb 50 fővel növeli az előfizetők számát.

Mennyi legyen a havi díj, hogy maximális bevételt tudjanak elérni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az egyik megoldási mód, hogy szisztematikusan felírod az összes esetet:

Alapdíj | Előfizetők száma | Bevétel=Alapdíj*Előfizetők száma
6000 | 1500 | 6000*1500=9000000
5900 | 1550 | 5900*1550=9145000
5800 | 1600 | 5800*1600=9280000
.
.
.
Ezt egészen a 0 alapdíjig lehet csinálni. Ezután megnézed, hogy hol a legnagyobb.

Általánosságban az mondható el, hogy ha n*100 forintot engedünk az alapárból, akkor n*50-nel nő az előfizetők száma, tehát ha ezt beírnánk a fenti táblázatba, akkor így nézne ki:

6000-n*100 | 1500+n*50 | (6000-100n)*(1500+50n)

Azt szeretnénk, hogyha a végén lévő szorzat a lehető legnagyobb lenne.
Ha kibontanánk a záójelet, akkor egy másodfokú függvényt kapnánk. A másodfokú függvényről tudjuk, hogy képe a koordinátasíkon egy parabola, ami egy szimmetrikus alakzat, ami azt jelenti, hogy a gyökei is ugyanolyan távolságra vannak a szimmetriatengelytől. Jobb, ha szorzatalakban hagyjuk, mivel úgy könnyebb kiszámolni a gyökeit; akkor 0, hogyha valamelyik tényezője 0, tehát
vagy 6000-100n=0, tehát 60=n
vagy 1500+50n=0, vagyis -30=n
Ettől a két számtól egyenlő távolságra a 15 van, tehát a függvénynek n=15-nél van a szimmetriatengelye, így a szélsőértéke is, ami maximum, mivel ha kibontjuk a zárójeleket, akkor a négyzetes tag előjele negatív.
Tehát az alapárat 6000-100*15=4500 forintra érdemes csökkenteni, ekkor 1500+50*15=2250 előfizető lesz, így a bevétel 4500*2250=10125000 lesz.
1