Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok megkerek valakit hogy segitsen a kemia hazimba.

Főoldal » Általános iskola » Kémia
421
Tömegszázalékos koncentráció
1. 200 g. vízhez 25 g. konyhasót keverünk.
a. Milyen mennyiségű sós oldat keletkezik?
b. Számítsd ki az oldat százalékos koncentrációját!
2. Milyen mennyiségű cukor szükséges 300 g. 5%-os koncentrációjú cukros oldat előállításához?
3. Mennyi oldószert használtunk fel 525 g. 12%-os oldat előállításánál?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

1. A tömeg% megmutatja, hogy 100 gramm oldatban mennyi gramm oldott anyag van.
a; Itt 225 gramm az oldatunk, mert az oldószerhez hozzáadtuk az oldott anyag tömegét.
b; Mivel 225 g oldatban van 25 g só, visszakövetkeztetve 100 g oldatra: (100/225)×25= 11,11 gramm oldott anyag (só) van benne, ezért 11,11 tömeg%-os ez az oldat!
2. 100 g oldatban van 5 g cukor, akkor 300 g oldatban háromszorannyi, azaz 3×5=15 gramm cukor lesz.
3. 100 g oldatban lesz 12 gramm oldott anyag, 525 g oldatban arányítva: (525/100)×12=63 g oldott anyag található.
Az oldószer tömege pedig: (525-63)= 462 gramm, ennyit használtunk fel az oldat elkészítésénél! :)
0