Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gáztörvényes feladat

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
426
Az eredeti nyomásának hány százalékára változik egy ideális gázminta nyomása, ha állandó térfogaton 0 °C-ról 100 °C-ra nő a hőmérséklete?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
feladat, kémia, szöveges, számolás, gáztörvény
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
Szia!

A megoldás: (p1×V1)/T1=(p2×V2)/T2, de itt V1=V2 miatt p₁/T₁=p₂/T₂ lesz a gáztörvényből.

Innen pedig behelyettesítéssel: p₁/273,15=p₂/373,15, 373,15×p₁=273,15×p₂, vagyis p₂=(373,15/273,15)×p₁= 1,3661×p₁, innen már látható, hogy 36,61%-kal fog megnőni a nyomás a hőfok emeléssel! :)
1