Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házifeladat (9. osztály) SOS

Főoldal » Középiskola » Fizika
1246
Egy gépkocsi 10 m/s sebességgel fut sima, vízszintes úton. Ha leáll a motor, a gépkocsi 150m-es úton áll meg.
a) Mennyi ideig mozgott a gépkocsi leállított motorral? (30s)
b) Mekkora a menetellenállási tényező? (0,033)
Hogy jöttek ki az eredmények?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
a)
átlagsebesség: `v_"átl"=5 m/s` (max sebesség fele)
megtett út: `s=v_"átl"·t`
`150\ m=5\ m/s·t`
`t=30\ s`

b) `µ=?`
Menetellenállási erő: `F=µ·m·g`
Ez az F erő végez 10 méteren munkát, ami felemészti a kocsi kezdeti mozgási energiáját:
`E=1/2·m·v^2`
`E=F·s`
`1/2·m·v^2=µ·m·g·s`
Lehet egyszerűsíteni a tömeggel:
`1/2·v^2=µ·g·s`
`µ=v^2/(2·g·s)=(10^2)/(2·10·150)=1/(30)`
Módosítva: 8 éve
2