Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Másodfokú egyenlet

Főoldal » Középiskola » Matematika
555
A 2174-es feladatban szeretnék segítséget kérni. Élőre is nagyon köszönöm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Az x12+x22 = (x1+x2)2-2·x1·x2 átalakítást elvégezve, az egyenletbe helyettesíthetjük a Viéte-formulákkal kapott eredményeket (x1+x2=-p; x1·x2=-15), így kapjuk hogy
34= (-p)2-2·(-15), amiből p= +/- 2
0

Ha esetleg a Viéte-formulákat nem ismered, a feladat direkt is megoldható;

Számoljuk ki az egyenlet gyökeit: x₁=(-p- p²+60 )/2 és x₂=(-p+ p²+60 )/2, ezeket írjuk be az összefüggésben x₁ és x₂ helyére:

((-p- p²+60 )/2)² + ((-p- p²+60 )/2)² = 34, zárójelbontás:
(p²+2*p* p²+60 +p²+60)/4 + (p²-2*p* p²+60 +p²+60)/4 = 34, szerencsénk van, mivel a 2*p* p²+60 -as tagok szépen kilövik egymást összevonás után. Ami marad:
(4p²+120)/4 = 34, elvégezzük az osztást:
p² + 30 = 34, kivonunk 30-at:
p² = 4 ,ennek pedig két megoldása van: p=±2. Ezekben az esetekben teljesül a feltétel.
0