Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia 10.osztály, a salétromsav

Főoldal » Középiskola » Kémia
393
Előre is köszönöm a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Szia!

a; pont:
A tömény salétromsav bomlékony, ezért kell fénytől védeni sötét üvegben!
Rosszul tárolva: 2 HNO₃ = 2 NO₂ + 0,5 O₂ + H₂O , ez játszódik le a bomlás során!
Módosítva: 2 éve
1

b; pont: Vassal hidrogénfejlődés, színtelen, szagtalan gáz képződése közben feloldódik a fém.
Egyenlet: Fe + 2 HNO₃ = Fe(NO₃)₂ + H₂ !

c; pont: Nitrogén-monoxid gáz (színtelen, szagtalan) keletkezése közben oldódik a réz.
Egyenlet: 3 Cu + 8 HNO₃ = 3 Cu(NO₃)₂ + 2 NO + 4 H₂O !

d; pont: Feloldódik nitrogén-dioxid gáz (vörösbarna, szúrós szagú) keletkezése közben a cink.
Egyenlete: Zn + 4 HNO₃ = Zn(NO₃)₂ + 2 NO₂ + 2 H₂O !
1