Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS fontos

Főoldal » Általános iskola » Kémia
407
valaki segítsen sürgős az 5. Feladatig kell!!!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

A számolási feladatok megoldásai:
1. feladat: 2 Mg + O₂ = 2 MgO, látható, hogy 2 mol magnézium 1 mol oxigénnel alkot vegyületet, így 16 gramm (0,5 mol) oxigén éppen 1 mol magnéziummal fog vegyületet képezni, ami 24,3 gramm.

2. feladat: 2 H₂ + O₂ = 2 H₂O, innen látható, hogy 32 gramm (1 mol-nyi) oxigéngáz éppen 2 mol hidrogénnel reagál, ami meg 4 gramm, ezért 16 gramm (0,5 mol) oxigén 1 mol hidrogénnel alkot vizet, ami éppen 2 gramm lesz.

3. feladat: Előző egyenletet kell megfordítani! (2. feladat) Így 2 mol vízből (36 gramm) lesz bontással 32 gramm oxigéngáz (ami meg 1 mol-nyi), akkor 8 gramm oxigén arányosan: (8/32)×36= 9 gramm vízből fog keletkezni.

4. feladat: S + O₂ = SO₂ az egyenlet, 1 mol kénből 1 mol kén-dioxid képződik, így 2 mol-ból 2 mol kén-dioxid fog, amely pontosan : m(kén-dioxid)= 2 mol×64 g/mol = 128 gramm lesz.

5. feladat: A metán tökéletes égésével szén-dioxid és víz képződik.
Az egyenlet: CH₄ + 2 O₂= CO₂ + 2 H₂O, innen kivehető, hogy 16 gramm metánból (1 mol) 36 gramm víz keletkezik (2 mol) , ezért 80 gramm metánból arányosan: (80/16)×36= 180 gramm víz fog képződni ! :)

Remélem így már az egyenletek alapján érthetők a levezetéseim! :)
0