Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika soros/párhuzamos kapcsolás

Főoldal » Általános iskola » Fizika
1104
Ezeket kellene megoldani mert nem értem ezeket, elöre is köszönöm a levezetést pluszba nagyon köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

2
2.

A három fogyasztó (egy ellenállás és két izzólámpa) sorba vannak kacsolva. Ami áram átmegy az egyiken, ugyanaz át kell menjen a másikon is, nincs elkerülő út. Ezt jelenti a soros kapcsolás.
A vezetékben 1,5 A áram folyik. Ezt onnan tudjuk, hogy jobb oldalon a vezetékbe be van kötve egy árammérő és ez ennyit mutat. Ez az áram kell tehát átmenjen mindhárom fogyasztón.
A két izzó is ellenálás (csak világít is). Nézzük az elsőt: van rajta 15 V feszültség és átmegy rajta 1,5 A áram. Fel lehet rá írni az Ohm törvényt:
`R_1=U_1/I_1=(15\ V)/("1,5"\ A)=10 Ω`

Ugyanígy kell a másodikra is az Ohm törvényt felírni, azon is ugyanekkora áram folyik át. Abból kijön `R_2`, számold ki. A harmadiknál (ami nem izzó, sima ellenállás) is ugyanez van, annak az ellenállását is számold ki az Ohm törvénnyel.

Az eredő ellenállás soros kapcsolás esetén egyszerűen az ellenállások összege, mert az áramnak "le kell küzdenie" mindhárom ellenállást, hisz mindegyiken keresztülmegy. Add össze, ami kijött.

Ki kell még számolni az `U_t` telep-feszültséget is. Soros kapcsolásnál az ellenállásokon lévő feszültségek összege van a sorba kötött ellenállások két széle között, ez most 15+45+75 V. Az árammérőn nincs feszültség sosem, meg a vezetékeken sincs, tehát ugyanekkora feszültség kell legyen a telepen is.
0

3.

A táblázatban 3 ellenállás látszik. Soros kapcsolásnál hasonlót kell rajzolni, mint a 2. feladatnál, de az izzók helyett is rajzolj sima ellenálsokat. Árammérőt is rajzolj bele. Mivel soros a kapcsolás, mindegyik ellenálláson ugyanakkora áram folyik át, ez meg kell egyezzen a 2 amperrel, ami `I_2`-nek van megadva. A másik kettőhöz is írj 2 ampert.

`R_1` és `R_3` ismert, most már `I-1` és `I_3` is, ezekkel ki tudod számolni az Ohm törvénnyel `U_1` és `U_3` értékét. Pl.:
`R_1=U_1/I_1`
`U_1=R_1·I_1=60\ Ω·2\ A=120\ V`
Ugyanígy számold ki `U_3`-at is.

Viszont többet nem lehet kiszámolni soros esetben, mert `R_2`-nél csak az ármérősséget tudjuk. Az Ohm törvényben pedig 3 dolog van, tehát kettőt ismerni kellene, hogy a harmadik kijöjjön.

---

Párhuzamos kapcsoláshoz egymás alá rajzold a három ellenállást és kösd össze őket. Az árammérőt most is ugyanoda rajzold, mint az előbb, az a 3 összekapcsolt ellenállásból jövő közös vezetékben kell legyen. Sőt, rajzolhatsz 4 árammérőt is, mint ezen az ábrán:
http://cms.sulinet.hu/get/d/55165a28-f807-470a-ba96-335548c2ff3a/1/8/b/Normal/ellenallasokparhoskapcs6.jpg

Párhuzamos esetben az ellenállások két-két vége van összekötve, és mivel a vezetékeen nem esik (nem változik) a feszültség, mindhárom ellenálláson ugyanakkora feszültség kell legyen. Az egyik (`U_1`) meg van adva, a másik kettő is ugyanez kell legyen, írd be.

Megint az Ohm törvénnyel ki tudod számolni az `I_2` és `I_3` értékeket, csináld meg. Viszont az első ellenállásnál csak a feszültséget ismerjük, se az ellenállás se az áramerősség nics megadva, ezt nem lehet kiszámolni.
0