Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Pls valaki

Főoldal » Általános iskola » Matematika
454
Egy téglalap kerülete 60cm , oldalaiknak aránya 1:5. Mekkora a területe?









Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szia Bence!

2a+2b=60, tehát osztva 2-vel mindkét oldalt: (a+b)=30, azaz b=(30-a) cm, felírjuk az arányt: a/(30-a)=1/5, melyből 5a=(30-a), azaz 6a=30, 6-tal osztjuk mindkét oldalt: a=5 cm, b=(30-5)=25 cm, ezek a téglalap oldalai!

A területe: T=a×b=5×25 = 125 cm², ennyi lesz a téglalap területe! :)
0