Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek szöveges feladat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
384
Sziasztok!
Valaki ez le tudná vezetni, hogy kell megoldani?
Egy kétjegyű szám tízeseinek száma 3-mal nagyobb az egyesek számánál. A számjegyek felcserélésével kapott kétjegyű szám 10-zel nagyobb, mint az eredeti szám fele. Melyik ez a kétjegyű szám?
Köszi
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szió!

Az eredeti kétjegyű szám: (10×(x+3)+x)=(11x+30), ahol az "x" egy egyjegyű szám.
Felcseréléssel: (10×x+(x+3))=(11x+3), itt szintén az "x" egy adott egyjegyű számot takar.

Felírható, hogy: (11x+30)/2+10=(11x+3) , ezt megoldjuk: 11x+30+20=22x+6, innen 11x=(50-6)=44, azaz x=4 lesz! :)

Az eredeti kétjegyű szám a 74 volt, a felcserélt szám pedig a 47, és: 74/2+10=47, 37+10=47, tehát 47=47, jól számoltunk!

Remélem tudtam segíteni!
Üdvözlettel: Ármós Csaba Debrecenből (48 éves, matekos-kémiás)
0