Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki érti? Segítsetek kérlek!

Főoldal » Középiskola » Matematika
443
Bárhogy is magyarázzák, egyszerűen nem értem! Az órai feladat alapján kellene megcsinálni azt a 2 feladatot.. valaki tudna segíteni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Sürgős!!!
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia, küldöm a feladatok megoldását és egy kis magyarázatot is fűztem hozzájuk!


1. számpár

Először felbontjuk a számokat prímtényezők szorzatára, majd a tényezőket felírjuk hatványalakban is. A hatványkitevőt csak akkor kell kitenni, ha a prímtényező legalább kétszer szerepel a szorzatban.

246 = 2 • 3 • 41

132 = 2 • 2 • 3 • 11 = 2² • 3 • 11


A legnagyobb közös osztó meghatározásánál csak a közös prímtényezőket írjuk fel, és mindegyiket a legkisebb közös hatványkitevőn:

(246 ; 132) = 2 • 3


A legkisebb közös többszörös meghatározásánál minden szám összes prímtényezőjét felírjuk, a közösöket pedig a legnagyobb hatványkitevőn:

[246 ; 132] = 2² • 3 • 11 • 41 = 5412


A megadott törtet a legnagyobb közös osztóval egyszerűsítjük (a / jelet te majd törtvonallal írd!):

132/246 = 22/41



2. számpár

Prímtényezős felbontás:

300 = 2 • 2 • 3 • 5 • 5 = 2² • 3 • 5²

252 = 2 • 2 • 3 • 3 • 7 = 2² • 3² • 7


A legnagyobb közös osztó meghatározása:

(300 ; 252) = 2² • 3 = 12


A legkisebb közös többszörös meghatározása:

[300 ; 252] = 2² • 3² • 5² • 7 = 6300


A megadott tört egyszerűsítése:

252/300 = 21/25
Módosítva: 2 éve
1