Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS - Fizika 11.osztály

Főoldal » Középiskola » Fizika
439
Egy 50 kg tömeg ˝u kiskocsi vízszinten lapján 5 kg tömeg ˝u test
fekszik. A kiskocsi és a talaj között a gördülési ellenállás 0, 02;
a kocsi és a rajta fekv˝o test között a csúszási és a tapadási súrló-
dási együttható is 0, 3. Mekkora a test és a kocsi gyorsulása, ha
vízszintes irányban 18 N er˝ovel hatunk a platón lév˝o testre?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
Az erő, amelyet a testre gyakorolunk: \( F = 18 \, \text{N} \)
A kocsi és a test össztömege: \( m_{\text{össz}} = 50 \, \text{kg} + 5 \, \text{kg} = 55 \, \text{kg} \)

\[ F = m_{\text{össz}} \cdot a \]
\[ a = \frac{F}{m_{\text{össz}}} \]
\[ a = \frac{18 \, \text{N}}{55 \, \text{kg}} \]
\[ a ≈ 0,327 \, \text{m/s}^2 \]

Ez az az érték, amely a kocsi és a test gyorsulását jelzi a vízszintes irányban, amikor az 5 kg tömegű testre 18 N erő hat.
0

Az ábra sokat tud segíteni!

A kiskocsi és a test között fel fog lépni egy surlódási erő, ami mindkét testre fog hatni. Az egyiket lassítani a másikat gyorsítani fogja. (Ellentétes irányú, de azonos hatásvonalú erő)

Mivel a tapadási surlódási erő is megvan adva, így az sem biztos, hogy el fog-e indulni a test.

Szóval, nézzük.

Ahhoz, hogy elinduljon annak kell teljesülnie, hogy: `SigmaFge0`

`SigmaFge0`

`F-S_0ge0`

`FgeS_0`

`18ge0,3*10*5`

`18ge15`

Szóval a test a kiskocsin egészen biztos, hogy elindul.

Akkor nézzük először a test gyorsulását:

`SigmaF=ma`

`F-S=ma`

`a=(F-S)/m`

Mivel a kocsi gyorsulását a testek közötti súrlódási erőnek köszönhetjük, így nem fog más erő hatni a rendszerre, csak a súrlódás, mint belső és a külső gördülési ellenállásból származó erő.

Ez az `S`, igen egyenlő lesz a kis test súrlódási erejével: `S=N*mu=m*g*mu`

`SigmaF=M*A`

`S-S_g=MA`

`(S-(m+M)*g*mu_g)/M=A`

És kész is a feladat.

Módosítva: 2 éve
0