Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hazifeladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
320
36|x45y valaki ebbe légyszives segítsen magyarázattal!
Hogy mennyi lesz az x meg az y
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

4-gyel és 9-cel is osztható kell, hogy legyen a szám!
4-gyel osztható akkor, ha az 5y része osztható 4-gyel: így y=2, 6 lehet.
9-cel osztható, ha a számjegyek összege osztható 9-cel, így két esetünk van:
(x+4+5+2)=(x+11) osztható 9-cel, ha x értéke 7 és más nem lehet;
(x+4+5+6)=(x+15) osztható 9-cel, ha az x értéke 3, (ill. 12, de az nem egyjegyű már!) és más nem is lehet itt.

Tehát két szám lehet, az egyik 7452 , a másik pedig a 3456 , ezek oszthatóak lesznek 36-tal!

Remélem, tudtam segíteni!
Üdvözlettel: Ármós Csaba Debrecenből (48 éves, kémiás-matekos)
0