Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Etanol égése

Főoldal » Középiskola » Kémia
427
92 g etanol égéséhez mekkora térfogatú standard állapotú levegő szükséges?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia Zsola!

Az etanol égési egyenlete:
C₂H₆O + 3 O₂ = 2 CO₂ + 3 H₂O, látható, hogy 1 mol (46 gramm) etanolhoz 3 mol oxigéngáz kell a tökéletes égéshez.
92 gramm etanol az éppen 2 mol-nyi, ezért ahhoz 6 mol oxigéngáz szükséges.
Standardállapotban, azaz 25 fokon 1 mol gáz (bármilyen) 24,5 dm³ térfogatú, 6 mol oxigén az (6×24,5)=147 dm³ térfogatú, de ez a 21 %, nekünk a 100% kell mert levegőről van szó, az pedig: V(levegő)=(100/21)×147=700 dm³ pontosan! :)

Tehát azt kaptuk, hogy 92 g etanol elégéséhez éppen 700 dm³ standardállapotú levegő szükséges.

Remélem tudtam segíteni! :)
Üdvözlettel: Ármós Csaba Debrecenből (48 éves, matekos-kémiás)
0