Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Paralelogramma szerkeztése

Főoldal » Általános iskola » Matematika
552
A=8cm egyik átlója e=9cm az e atló a nem megadott oldallal 22.5°-os szöget zár be. Feladat: szerekzd meg a paralelogrammát, írd le a szerkesztés lépéseit!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Mivel 22,5°=90:°4, ezért a 22,5°-os szög megszerkeszthető úgy, hogy a derékszöget kétszer elfelezzük. Felmérjük az A szakaszt, egyik végpontjáta szerkesztünk egy egyenest az adott szöggel, majd erre a félegyenesre felmérjük a 9 cm-t. Ahol ennek a végpontja van, ott lesz a paralelogramma 3. csúcsa.
A 4. csúcshoz kihasználjuk azt, hogy a paralelogramma átlói felezik egymást, és a metszéspont a paralelogramma szimmetriaközéppontja; megszerkesztjük az átló felezőpontját, majd az A oldal másik végpontját tükrözzük a szimmetriaközéppontra. Ezzel megvan a paralelogramma összes csúcsa, csak össze kell őket kötni.
0