Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szövegértes

Főoldal » Általános iskola » Matematika
879
Egy téglalap egyik oldala 5 cm hosszú.

Ha a téglalap minden oldalát 2 cm-rel megnövelnénk, akkor a téglalap területe 30 cm²-rel nöne.

a) Hány cm a téglalap másik oldala? Írd le a számolás menetét is!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
`(5 + 2) * (x + 2) = 5 * x + 30`
`5 * x + 5 * 2 + 2 * x + 2 * 2 = 5 * x + 30`
`7 * x + 14 = 5 * x + 30`
`7 * x - 5 * x = 30 - 14`
`2 * x = 16`
`x = 16 // 2 = color(red)8 cm`

Ellenőrzés:
`T_"eredeti" = 5 * 8 = 40 cm^2`
`T_"növelt" = (5 + 2) * (8 + 2) = 7 * 10 = 70 cm^2`
`T_"növelt" - T_"eredeti" = 70 cm^2 - 40 cm^2 = 30 cm^2`
0