Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Általános iskola » Kémia
377
Segítséget szeretnék kérni. Köszönöm szépen előre is.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Szénégetés:

`C(sz) + O_2(g) to CO_2(g)` ; `Delta_k H_(CO_2)` = -394 kJ/mol

Tehát 1 mol szén elégetésekor 394 kJ hő szabadul fel.

Metán:

`CH_4(g)` + 2 `O_2 (g)` `to` `CO_2(g)` + 2 `H_2O(f)`

`Delta_r H` = `Delta_k H_(CO_2 (g))+2*Delta_k H_(H_2O (f))-Delta_k H_(CH_4)` = `(-394)+2*(-286)-(-74.9)` = -891,1 kJ/mol

1 mol metán elégetésekor 891,1 kJ hő szabadul fel.

1 `m^3` standardállapotú metángáz az `1000/24.5` = 40,8 mol, ennek elégetésekor `40.8*891.1` = 363,7 MJ hő szabadul fel.

1 kg szén az `1000/12` = 83,3 mol, ennek elégetésekor pedig `83.3*394` = 32,8 MJ hő szabadul fel.
0