Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki letudná írni légyszives a megoldást?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
465
Az udvaron tyúkok és disznók vannak. Összesen 34 fejet és 88 lábat számoltunk össze. Külön-külön mennyi a tyúkok és disznók száma?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szia, küldöm a feladat megoldását!


A 34 fejből kell kiindulnunk, hiszen összesen ennyi állat van. Minden állatnak legalább 2 lába van, tehát minimum 68 láb szükséges. Ebből következik, hogy a 88 láb és a 68 láb különbségének a fele adja a disznók számát. Azért kell elosztani 2-vel, mert a disznók között párosával kell elosztanunk a fennmaradó lábakat, mivel azoknak 4 lába van.

(88 – 34 • 2) : 2 = (88 – 68) : 2 = 20 : 2 = 10

Tehát 24 tyúk és 10 disznó van összesen.

Ellenőrzés:
24 • 2 láb + 10 • 4 láb = 48 + 40 = 88 láb
Módosítva: 2 éve
1