Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Valaki tudna segíteni ebben a matek példában?

Főoldal » Középiskola » Matematika
409
Ezt kéne bebizonyítani és levezetni.
Bizónyítsd be hogy (2^24)-1 osztható 15-tel és 17-tel.

Előre is köszönöm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, azonosság, 9, nevezetes
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`2^(24)-1^2` = `(2^(12)-1)*(2^(12)+1)` = `(2^6-1)*(2^6+1)*(2^(12)+1)` = `(2^3-1)(2^3+1)*(2^6+1)*(2^(12)+1)` = `7*9*65*(2^(12)+1)` = `3^2*7*13*5*(12)+1)` = `color(red)(3*5)*3*7*13*(2^(12)+1)`

A 15 már megvan, jöhet a 17, ez a `2^(12)+1`-ben lesz meg.

`2^(12)+1` = `((2^4)^3+1^3)` = `(2^4+1)*(2^8-2^4+1)` = `color(red)(17)*(2^8-2^4+1)`

És a 17 is meglett.
1