Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Végtelen tizedes törr

Főoldal » Általános iskola » Matematika
522
Az lenne a kérdésem, hogy ha látunk egy törtet pl.:20
7
, akkor anélkül, hogy elvégeznénk a műveletet honnan lehet tudni ránézésre, hogy végtelen lesz-e vagy nem.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Elsőre azt mondanám, hogy nem lehet tudni.

---
Valójában lehet: az az érdekes, hogy a lehetséges egyszerűsítések után a nevező valamelyik többszöröse lesz-e 10 hatvány. Ha lehet, akkor véges tizedes tört lesz, ha nem lehet, akkor végtelen. A heted végtelen, a harmad is, hatod is, de ha 2, 4, 5, 8, 10, 16 stb. van a nevezőben, az véges.
2·5=10
4·25=100=10²
5·2=10
8·125=1000=10³
16·625=10000=10⁴
Módosítva: 8 éve
1

Ránézésre onnan lehet, hogyha megnézed a teljesen leegyszerűsített nevezőt, és fel tudod írni olyan alakban, hogy 2a*5b akkor véges.Másképpen: hogyha a nevező prímtényezős felbontásában szerepel más prím, mint a 2 vagy az 5, akkor biztosan végtelen; CSAK AKKOR MŰKÖDIK, HA TELJESEN LE VAN EGYSZERŰSÍTVE.
Módosítva: 8 éve
1