Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Középiskola » Matematika
425
Valaki tudna ebben segíteni? Előre is nagyon szépen köszönöm!!! (A kétjegyű számok közül hányan nem oszthatóak se 2-vel se 3-al?)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
12, 24, 36, 48, 60, 72, 84, 96
0

Annyira ne gondoljunk bonyolult dologra.

Először is szükségünk van arra a számra, hogy hány kétjegyű szám van: 90

Azután hány kettővel osztható van ebben: kb pont a fele, 45

Hány hárommal osztható van: az első a 12, az utolsó a 99; `(99-12)/3+1` = 30 (tehát a harmada a kétjegyűeknek, mily meglepő)

jönnek a közösek, amik kétszer szerepelnek, kettővel és hárommal is oszthatók; azaz hattal. Minden bizonnyal `90/6` = 15 darab lesz, de számolhatunk is. Az első a 12, az utolsó a 96; `(96-12)/6+1` = 15.

Az eredeti kérdésre a válasz:

Összes kétjegyűből kivonod a párosakat és a hárommal oszthatókat és hozzáadod amiket kétszer vontál ki, azaz a hattal oszthatókat:

`90-(45+30)+15` = 30

Harminc ilyen szám van, ha nagyon unatkozol, akár fel is sorolhatod:

11, 13, 17, 19, 23, 25, 29, 31, 35, 37

41, 43, 47, 49, 53, 55, 59, 61, 65, 67

71, 73, 77, 79, 83, 85, 89, 91, 95, 97

0