Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek sos

Főoldal » Középiskola » Matematika
386
5 méter és 6 méter oldalú téglalap alapú toronyra 8 méter magas gúla alakú tető készül. Körülbelül mennyi cserép kell rá, ha egy cserép területe 16dm²?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A a gúla palástját alkotó háromszögek területét kell kiszámolnunk.
Ehhez Pitagorasz-tétellel a magasságok:
m=gyök(2,5^2 + 8^2)=8,38 m
m=gyök(3^2 + 8^2)=8,54 m
T=a*m/2=5*8,38/2=20,95 m^2
T=b*m/2=6*8,58/2=25,62 m^2
Teljes palást 2(T+T)=93,14 m^2
Egy cserép területe 0,16 m^2
Vagyis 93,14÷0,16 ~ 583 db cserép kell.
0