Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matekfeladatok

Főoldal » Általános iskola » Matematika
505
1, Egy medencét a hideg vizes csap 13 óra alatt, a meleg vizes csap 41 óra alatt tölt fel egyedül. Mennyi idő alatt telik meg a medence, ha a meleg vizes csapot 11 órával a hideg vizes után nyitjuk ki?

2 Hány százalékos alkoholt kapunk, ha összeöntünk 26 cl 37%-os es 25 cl 21%-os alkoholt
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szia Viktor!

1. feladat megoldása:
(x/13 + (x-11)/41)= 1 , innen 41x+13×(x-11)=533, rendezve 54x= (143+533)=676, tehát ebből x=676/54= 12,52 óra, ennyi idő alatt fog megtelni a medence! :)

2. feladat megoldása: 1 cl=10 ml, tehát ha 100 ml-ben van 37 ml alkohol, akkor 260 ml-ben van: (260/100)×37= 96,2 ml alkohol.
Másik oldatnál 100 ml-ben van 21 ml alkohol, akkor 250 ml-ben van: (250/100)×21= 52,5 ml alkohol.
Összeadom külön az oldat és külön az alkohol mennyiségeket: így lesz 510 ml oldatunk, melyben 148,7 ml alkohol található, visszakövetkeztetünk 100 ml oldatra: (100/510)×148,7= 29,16 ml alkohol lesz ebben, tehát az összeöntéssel pontosan 29,16 %-os alkohol-oldat keletkezett! :)

Remélem tudtam segíteni és érthetők a levezetések!
Üdvözlettel: Ármós Csaba Debrecenből (48 éves, kémiás-matekos)
1