Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Érettségi

Főoldal » Középiskola » Matematika
361
Két egyetemista 1980-ban végezte el az egyetemet. Különbözö helyen kezdtek el dolgozni, a kezdö fizetésük egyaránt 3000 Ft volt. Tiz
év múlva, 1990-ben újra találkoztak, s kiderült, hogy a fizetésük ismét azonos, 12.000 Ft. Az elsö egyetemista fizetése évenként
ugyanannyival növekedett, a másiké viszont minden évben ugyanannyi százalékkal nott. Melyikük keresett többet 1989-ben, és
mennyivel?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
I. tag:

1980: 3000 = `a_1`

1990: 12000 = `a_(11)` = `a_1+10*d`

`a_(11)-a_1` = `10*d` = 9000 `to` `d=900`

1989: `a_(10)` = `a_(11)-d` = `12000-900` = 11100 Ft-ot keresett.

II. tag:

1980: 3000 = `b_1`

1990: 12000 = `b_(11)` = `b_1*q^(10)`

`b_(11)/b_1` = `q^(10)` = 4

`q=root(10)(4)` = 1,148 = `1+x/100` `to` x = 14,9 %-kal nőtt minden évben.

`b_(10)` = `b_(11)/q` = `12000/1.149` = 10444 Ft-ot keresett.

Ebből már meg tudod állapítani, hogy ki keresett többet és mennyivel.
0