Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kamatszámítás

Főoldal » Középiskola » Matematika
355
Tudna segíteni valaki? Sajnos elakadtam


A számitógépek rohamos fejlödése miatt általában egy ötéves számitógép már elavultnak számit. Hány %-os az évi értékcsökkenése egy
120.000 Ft-os gépnek, ha öt év múlva az értéke 1 Ft?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
`1=120000*(1-x/100)^5`

`1/120000=(1-x/100)^5`

`1-x/100=root(5)(1/120000)`

`x/100=1-root(5)(1/120000)`

`x=100*(1-root(5)(1/120000))` = 90,36 %-kal csökkent minden évben.
0

Sokkal egyszerűbben:
Tn=T0×q^n
Tn: 1 Ft
T0: 120000 Ft
n: 5 év
1=120000×q^5
És innen már csak megoldod az egyenletet és százalék formába átírod a kapott arányszámot.
0