Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számtani sorozat

Főoldal » Középiskola » Matematika
365
Esetleg tudna valaki segíteni ?

Egy számtani sorozat három egymást követö elemének összege 39, a két szélsö szorzata 165. Melyik ez a három szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
első szám: `a`

második szám: `a+d`

harmadik szám: `a+2d`


`{(a+a+d+a+2d=39), (a(a+2d)=165):}`


`3a+3d=39`

`d=13-a`


`a(a+2(13-a))=165`

`a(a+26-2a)=165`

`a(26-a)=165`

`-a^2+26a=165`

`a^2-26a+165=0`

`color(blue)(a_1=11)`

`d_1=13-11=2`

első szám: `11`

második szám: `13`

harmadik szám: `15`

ell:

`11+13+15=39=39`

`11*15=165=165`

`color(blue)(a_2=15)`

`d_2=13-15=-2`

első szám: `15`

második szám: `13`

harmadik szám: `11`

ell:

`15+13+11=39=39`

`15*11=165=165`
0