Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

!!!!

Főoldal » Középiskola » Kémia
407
100 dm³ standard állapotú kórház hány mol, hány g nátriummal reagál? A reakció során hány mol és hány g NaCl keletkezik?
(A feladat levezetése is kellene, nem csak a megoldás)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

n(klórgáz)=100 dm³/(24,5 dm³/mol)= 4,0816 mol, az egyenlet:
2 Na + Cl₂ = 2 NaCl, tehát 4,0816 mol klór kétszerannyi mól, vagyis 8,16327 mol nátriummal fog reagálni, ami körülbelül: m(Na)= (23 g/mol)×8,16327 mol= 187,755 gramm nátriumot takar.

Mivel 1 mól klórból az egyenlet alapján 2 mol nátrium-klorid képződik, így 8,16327 mol NaCl keletkezett, amely a moláris tömege ismeretében: m(NaCl)= (58,45 g/mol)×8,16327 mol= 477,143 gramm, ennyi só fog keletkezni! :)

Remélem így már érthető a megoldás a levezetéssel!
Üdvözlettel: Ármós Csaba Debrecenből (48 éves, kémiás-matekos)
0