Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok nagyon megköszönném ha valaki tudna ebben a feladatban segíteni

Főoldal » Középiskola » Matematika
664
A két jegyű számokban jelek azonos számjegyeket jelentenek . Melyik számjegyet helyettesítik a jelek ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
oldjuk meg, mint egyenletet:

`x in NN, x in [1;9]`

`(24/x+8/(10+x)):32/x=x/6`

`(24*(10+x)+8*x)/(x*(10+x))*x/32=x/6`

`(240+32x)/(x^2+10x)=32/6`

`1440+192x=32x^2+320x`

`32x^2+108x-1440=0`

`x^2+4x-45=0`

`(x+9)(x-5)=0`

`x_1=-9 notin É.T.`

`ul(color(red)(x_2=5))`

Ellenőrzés:

`(24/5+8/15):32/5=5/6`

`cancel(72+8)^5/cancel(15)_3*cancel(5)/cancel(32)_2=5/6`

`5/6=5/6`

b,

`(10x+8)/15*(3/x+(10+x)/8)=(20+x)/3`

`(10x+8)/15*(24+x*(10+x))/(8x)=(20+x)/3`

`(10x+8)/15*(x^2+10x+24)/(8x)=(20+x)/3`

`((10x+8)(x+6)(x+4))/(120x)=(20+x)/3`

`(10x+8)(x+6)(x+4)=40*x*(20+x)`

Azt észrevesszük, hogy a bal oldalon három páros vagy páratlan szám áll. A jobb oldali szorzat biztosan páros, így a bal oldal is az lesz, tehát a keresett szám páros. Már csak négy számjegy jöhet szóba (2,4,6,8).

A jobb oldal tízzel osztható, így a bal oldal is, vagyis az egyik tagja a bal oldali szorzatnak tízzel osztható, így kiesik a 8. Már csak a 2,4,6 maradt.

A jobb oldali szorzat minimum 1600 lesz, mert `40*2*20` szerepel benne.

A bal oldal 2 esetén `28*8*6 = 1344`, kevés. Már csak a 4 és 6 maradt, akár be is helyettesíthetsz.

`color(red)("x = 4")` esetén `42*10*8 = 40*4*24`

A hatot már nem érdemes kipróbálni.

Ellenőrzés:

`48/15*(3/4+14/8)=24/3`

`48/15*(6+14)/8=8`

`6/15*20=8`

`8=8`
1