Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi 9. osztály

Főoldal » Középiskola » Fizika
671
Egy autó 100 m sugarú köríven halad úgy,hogy a sebessége 10 s alatt 36km/h sebességről 72 km/h sebességre növekszik egyenletesen. Mekkora és milyen irányú az autó gyorsulása,amikor a kerületi sebessége 36 km/h?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`r=100\ m`
`v=36 (km)/h=10 m/s`
`Δv=72(km)/h-36(km)/h=36(km)/h=10m/s`

Az autó centripetális gyorsulása: `a_"cp"=v^2/r=(10^2m^2/s^2)/(100\ m)=1m/s^2`
Ez a kör középpontja felé mutat.

Az autó kerületi gyorsulása: `a_"ker"=(Δv)/(Δt)=(10m/s)/(10\ s)=1m/s^2`
Ez kerületi irányú, vagyis a sugárra merőleges irányú.

A kettő eredője: ezek vektorok, vektoriális összeg kell. A két vektor azonos nagyságú (`1m/s^2`), egymásra merőlegesek. Az eredőjük 45°-os lesz, hossza Pitagorasszal számolható: `sqrt2m/s^2`
1