Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi 9. osztály

Főoldal » Középiskola » Fizika
629
Egy 1,2 m hosszúságú fonálingára 0,25 kg tömegű súlyt akasztunk. A fonálingát függőleges egyensúlyi helyzetéből kitérítjük,és oldalirányból úgy lökjük !eg,hogy a test egy 0,3 m sugarú pályán fog mozogni.

a; mekkora erő feszíti a fonalat?
b; mekkora a keringési idő?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Olyan a súly körmozgása, mint ezen az ábrán:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/53/Conical_pendulum.svg/404px-Conical_pendulum.svg.png

`L="1,2"\ m`
`m="0,25"\ kg`
`r="0,3"\ m`

`h^2+r^2=L^2 \ \ \ \ \ \ -> \ \ \ h=sqrt(L^2-r^2)` számold ki

a)
Az ábrán ez a `T` erő. A súlyra két erő hat: `T` valamint `mg`. Ha oldalra lendítettük a súlyt és az körpályán mozog ahogy a nyíl mutatja az ábrán, akkor ennek a két erőnek az eredője vízszintes kell legyen hiszen az lesz a centripetális erő.

Rajzold be az ábrába ezt a vízszintes erőt is, mint `T` és `mg` eredőjét, szóval `T` csúcsából húzz függőlegeset `r`-ig, valamint `mg` lenti csúcsából is ferde vonalat ugyanoda. Érted ugye, sajnos nincs rárajzolva az ábrára...
No mindegy, berajzoltam, hozzáadtam ehhez a válaszhoz a képet.

Nézd a `T, F` valamint `b=mg` alkotta háromszöget. Az hasonló az `L, r` valamint `h` alkotta háromszöghöz, mert minden oldaluk párhuzamos. Vagyis:
`(mg)/T=h/L`
`T=(mg·L)/h` számold ki.

b)
Ehhez az `F` erőt kell kiszámolni. Ugyanabból a háromszögből:
`F/(mg)=r/h`
`F=mg·r/h`
Ez az erő maga a centripetális erő, tehát:
`F=F_"cp"=m·a_"cp"=m·r·ω^2`
`ω=sqrt(F/(m·r))`
A keringési idő pedig `(2π)/ω`, számold ki.
1