Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Valaki segítene a fizika házimban?

122
A játékvonat körpályán egyenletesen halad (tehát sebességének nagysága nem változik). Változik-e a vonat mozgásállapota? Miért?
Két egymás melletti sínpáron egy-egy mozdony halad. Lehet-e kölcsönhatás közöttük, ha az egyik utoléri a másikat? Indokold meg a válaszodat!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, házi, Sos!
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
1, Az egyenletes sebességű mozgás azt jelenti, hogy a játékvonat sebessége és iránya állandó. Tehát ha a vonat egyenletes sebességgel körpályán halad, akkor a mozgásállapota nem változik, mivel nincs gyorsulás vagy lassulás.
De van centripetális gyorsulás: mivel a vonat egy görbült pályán mozog, a centripetális irányú gyorsulás hat rá.

2, Ha két egymás melletti sínpáron két mozdony halad, és az egyik utoléri a másikat, a két mozdony közötti kölcsönhatás lehetséges. Ha az első mozdony nagyobb sebességgel mozog, akkor utolérheti a második mozdonyt, és kölcsönhatás léphet fel.
Pl.:Aerodinamikai hatások:
A sebesség növekedésével jelentősége lehet az aerodinamikai hatásoknak is, például a légellenállásnak. Az utolérő mozdony légáramlása befolyásolhatja a másik mozdonyt, különösen, ha a sebesség magas.
De mivel írtad, hogy két játékvonatról van szó, így a közöttük lévő kölcsönhatások általában minimálisak lehetnek, és az, hogy az egyik utoléri a másikat, valószínűleg nem vezet jelentős fizikai hatásokhoz vagy változásokhoz a járművek mozgásában.
Módosítva: 5 hónapja
0