Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi 9.osztály

Főoldal » Középiskola » Fizika
587
A bemutatórepülésen a 75kg tömegű pilóta úgy vezeti a gépét, hogy a röppálya sugarát 490m-re növeli.

a; mekkora legyen a gép sebessége,ha azt szeretné,hogy a pálya legfelső pontjában az ülés ne fejtsen rá ki nyomóerőt?
b; mekkora ebben az esetben a nyomóerő a pálya legalsó pontjában.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Ahhoz, hogy kör alakú pályán repüljön, az kell, hogy megfelelő nagyságú centripetális erő hasson rá a kör középpontja felé. Valójában a rá ható erők eredője lesz a centripetális erő. Hat rá a nehézségi erő lefelé és az ülés nyomóereje a körpálya középpontja felé.

a)
Amikor fent van, akkor mindkét erő lefelé hat. Azt szeretnénk, hogy az ülés nyomóereje 0 legyen, tehát a gravitáció adja a centripetális erőt:
`m·g = m·v^2/r`
Lehet egyszerűsíteni a tömeggel:
`g=v^2/r` vagyis a nehézségi gyorsulás megegyezik a centripetális gyorsulással.
Ebből ki tudod számolni a sebességet.

b)
Ha ekkora sebességgel repül végig a körön, alul is `v^2/r` kell legyen a centripetális gyorsulása, aminek az iránya most felfelé mutat. Alul viszont a gravitáció és az ülés nyomóereje ellentétes irányúak. A kettő eredője (különbsége) lesz a centripetális erő:
`F_"ny"-m·g=m·v^2/r`
`F_"ny"=m·g+m·v^2/r`
Az a)-ból tudjuk, hogy `m·g=m·v^2/r`, tehát
`F_"ny"=2m·g = ...` számold ki
Akkora erő hat rá, mintha kétszeres lenne a súlya. (Ezt úgy szoktuk mondani, hogy `2g` "erő" hat rá, de ez pontatlan, hisz a `g` nem erő.)
1