Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenes arányosság

Főoldal » Középiskola » Matematika
336
Segítség
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ezek a feladványok inkább a fordított arányosság elvére épülnek.
Ha még nem késő a válasz.

4) `4` munkás 28 nap alatt készíti el, akkor `1` munkás 112 nap alatt fogja elvégezni az adott munkát, hiszen `4*(1/112)=1/28`. Meg kell oldani az `n*(1/112)=1/14` egyenletet, amelynek megoldása `n=8`, tehát fele annyi idő alatt kétszer annyi munkásra van szükség.

5) `16` tehénnek `24` napra elegendő a takarmánya, akkor nyilván ugyanaz a mennyiségű takarmány `32` tehén esetén már csak `12` napra lesz elegendő. `16/8=2` tehén esetén `8*24=192` napra lesz elegendő a takarmánya. `6*16/8=12` tehén esetén `8*24/6=32` napra lesz elegendő a takarmánya.

6) Ha `6` cukrász `10` óra alatt dísziti fel a tortákat, akkor `1` cukrász `6*10=60` óra alatt készítené el ugyanezt a munkát. És akkor `4` cukrász `60/4=15` óra alatt fogja feldiszíteni a tortákat.
Módosítva: 2 éve
0