Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
375
Az alábbi törteket kellene egyszerűsítenem, de nem tudom hogy jók-e?
4a-8 / 12 ( a 12 törtalakban van. Először szorzattá alakítom, 2*(2a - 4) / 3*4 ezután egyszerűsítek a kettővel és a néggyel és marad a/3 ?
(14a+7)*21/7 = Itt először meg kell csinálnom a beszorzást? utána egyszerűsíteni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Nem jó sajnos...

`(4*a-8)/12 = 2*(2*a - 4) / (4*3)` eddig jó.

De a számlálóban mégegyszer kiemelhető a 2 (egyből 4-et lehetne kiemelni).

`2*(2*a - 4) / (4*3) = 2*2*(a - 2) / (4*3) = 4*(a - 2) / (4*3) = (a - 2) / 3` lesz a 4-gyel egyszerűsítés után.


`(14*a+7)*21/7` először itt is ki kellene emelni. A zárójeles részből 7-et lehet kiemelni.

`7*(2*a+1)*21/7 = (2*a+1)*21 = 42*a+21`

Módosítva: 2 éve
0